Omul de afaceri româno-israelian are 45 de ani și s-a născut la Iași. Este proprietarul grupului de investiții imobiliare Neocity Group și are o avere estimată la 50 de milioane de euro.
În 2011, el a preluat 92% din acțiunile postului de televiziune Realitatea TV de la Sorin Ovidiu Vîntu, din care mare parte le-a cedat în acest an copiilor lui Vîntu. Scwartzenberg a ajuns celebru pentru mariajul cu realizatoarea de televiziune Mihaela Rădulescu, de care a divorțat în 2008.
Procurorii anticorupție nu l-au pus sub acuzare în dosarul de evaziune fiscală cu motorină, însă descriu modul în care Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Sorin Blejnar, se baza pe relațiile lui Schwartzenberg la nivel guvernamental, pentru a asigura menținerea în funcție a lui Blejnar și a lui Viorel Comăniță, fostul șef al Autorității Naționale a Vămilor.
Schwartzenberg și Marta sunt prieteni apropiați, după cum a declarat afaceristul, care a dat declarații procurorilor în dosarul în care este cercetată dispariția lui Marta.
Pe menținerea în funcții a celor doi oficiali ai ANAF se baza afaceristul Radu Nemeș. „Astfel, indicii obținute relevă că Alexandru Codruț Marta se bazează, pentru a asigura menținerea în funcție (până la mijlocul lunii aprilie 2012, conform celor discutate cu Radu Nemeș la 1 martie) a lui Sorin Blejnar și Viorel Comăniță, pe relațiile deținute de Emilian Schwartzenberg la nivelul conducerii aparatului guvernamental de la acel moment”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
În 2000, Elan Schwartzenberg a fost cercetat penal într-un dosar în care era acuzat de înșelăciune și fals de către partenerii săi de afaceri din Marea Britanie. El era acuzat că a produs un prejudiciu de 1,7 milioane de dolari. Dosarul a fost finalizat cu neînceperea urmăririi penale de către actualul premier Victor Ponta, pe atunci procuror. Motivul acestei soluții, după cum a declarat chiar Ponta, a fost că partenerii de afaceri ai lui Schwartzenberg și-au retras plângerea.